A SZAKRENDELÉS ORVOSAI

Betöltés alatt...

  Onkológia

  A daganatos betegségek korszerű kezelése általában komplex terápiát igényel, ami a daganat sebészi eltávolítása mellett a megfelelő időzítéssel végzett sugárterápiát és/vagy gyógyszeres kezelést jelenti. Az időben felfedezett és megfelelően kezelt rosszindulatú daganatos betegek jelentős része (kb. 60%-a) ma már véglegesen gyógyítható.

  Tisztelt Pácienseink!

   2018.12.01-től Dr. Ágoston Péter rendelése  - megnövekedett elfoglaltsága miatt - 
  ​megszűnik Egészségközpontunkban.
  Ezúton is szeretnénk megköszönni az eddigi közös munkát a Doktor úrnak.
  Természetesen pácienseink a többi kíváló onkológus szakembereinkhez is fordulhatnak bizalommal.

  Üdvözlettel:
  Alfa Egészségközpont


  Kérjen időpontot!

    A bal oldalt elhelyezkedő "Szakrendelés orvosai" listából válasszon orvost, regisztráljon vagy jelentkezzen be a rendszerbe és foglaljon időpontot!


  Miben tudunk segíteni a kezelés előtt álló betegeknek?

  A daganatos betegségek korszerű kezelése általában komplex terápiát igényel, ami a daganat sebészi eltávolítása mellett (bizonyos esetekben a műtét helyett) a megfelelő időzítéssel végzett sugárterápiát és/vagy gyógyszeres (hormonterápiás, kemoterápiás, illetve célzott biológiai terápia) kezelést jelenti.

  A daganatok kezelése természetesen csak a megfelelő időben és megfelelő módszerekkel és sorrendben végzett kivizsgálás leletei alapján határozható meg. Ez a daganat kiterjedésének képalkotó (ultrahang, CT, MRI, PET-CT) vizsgálatokkal való kimutatását, illetve a daganat szövettani és biológiai tulajdonságainak részletes feltérképezését szolgáló szövettani és molekuláris patológiai vizsgálatok segítségével lehetséges. Az onkológiai kivizsgálás leletei alapján lehet meghatározni a daganat kiterjedésének (stádiumának), szövettani típusának és biológiai tulajdonságainak megfelelő egyénre szabott onkológiai kezelési stratégiát, az onkoterápia különböző modalitásainak legoptimálisabb sorrendjét, az alkalmazott gyógyszerek és sugárkezelés fajtáját és pontos dózisait.  

  Minden tájékoztatás, diagnosztikai és terápiás ajánlás személyre szabottan történik, a betegség típusa, stádiuma, a beteg állapota, egyéb betegségei és életkora ismeretében.

  A konzultáció során orvosa a betegség kezeléséhez leginkább megfelelő onkológiai centrumot és orvost ajánlja.

  A daganatos betegségek műtéti kezelése

  Fontos tudnia, hogy az időben felfedezett és megfelelően kezelt rosszindulatú daganatos betegek jelentős része (kb. 60%-a) ma már a véglegesen gyógyítható.

  A rosszindulatú daganatok hagyományos, legrégebben alkalmazott módszere a daganat sebészi kezelése, radikális műtéti eltávolítása.

  Ilyenkor alapvető cél az elsődleges daganat, illetve a feltételezett nyirokcsomó áttétek (és bizonyos esetekben és feltételek mellett a távoli áttétek) épben történő kimetszése és eltávolítása a szervezetből. A műtét radikalitása (a kóros szövetek gyökeres és teljes eltávolítása) alapvető a gyógyulás érdekében. Nagy kiterjedésű daganatok esetén az elsődleges műtét során vagy későbbre halasztva a műtét okozta szövethiányok, deformitások és funkciókiesések rekonstrukciós és plasztikai műtéti beavatkozásokkal javíthatóak, helyreállíthatóak.  

   A radikális műtétek alkalmazása mellett az utóbbi évtizedekben egyre inkább előtérbe kerültek a konzervatív, úgynevezett funkció- és szervmegtartó műtétek és technikák, amikor a lehető legkisebb műtéti defektust hátrahagyva, jobb életminőség mellett érhetjük el a radikális műtéti beavatkozásokkal azonos gyógyulási eredményeket. Ilyenkor azonban sok esetben a műtét előtt (ún. neoadjuváns) vagy műtét után (ún. adjuváns) sugárkezelésre vagy gyógyszeres kezelésre is szükség lehet a szerv- és funkciómegtartás érdekében. 

  A műtéteket nyílt technikával vagy újabban laparoszkópos és video-asszisztált sebészi módszerrel is lehet végezni és egyre inkább terjednek az úgynevezett minimálisan invazív műtéti beavatkozások (ún. kulcslyuk-sebészet).

  Megismerheti a műtéti eljárást. Tájékoztatást kap a várható gyógyulási időtartamról, az elérhető optimális eredményről, a műtéti kockázatokról, az esetleges szövődmények előfordulási valószínűségéről.


  A műtét után

  A műtét után orvosa értékeli a részletes szövettani leletet, annak paramétereit és tájékoztatja Önt az utókezelés (gyógyszeres és/vagy sugárkezelés) szükségességéről. A daganatok műtétje utáni kiegészítő kezelés javallatát sok tényező (a műtétet, a daganatot és a beteg állapotát érintő jellemzők) együttesen befolyásolja. A döntés sokszor nem egyszerű és bizonyos esetekben több fajta, tudományosan megalapozott alternatív kezelés közül kell az onkológusnak és betegének közösen választania. Érdemes ezekről nyugodt körülmények között tájékozódni, és az orvosa által ismertetett szempontok alapján mérlegelni a kezelések előnyeit és hátrányait.

  A daganatok sugárkezelése

  A rosszindulatú daganatok 50-60%-ában a műtét mellett és/vagy helyett szükség van sugárkezelésre is. Bizonyos daganatok a műtét mellőzésével is gyógyíthatóak, bizonyos esetekben pedig a műtét előtt vagy után van szükség sugárkezelésre a lehető legjobb gyógyulási eredmények elérésére.

  A modern sugárterápiás készülékekkel és technikákkal ma már a sugárkezelések hatékonysága igen magas és a besugárzás okozta mellékhatások aránya és súlyossága is jelentősen kisebb.

  Külső besugárzás

  A külső besugárzás technikája sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben. Az úgynevezett intenzitás-modulált besugárzással („intensity modulated radiotherapy” = IMRT) a korábbiaknál pontosabban lehet megtervezni a besugárzást. Ezt a módszert ma már hazánkban is alkalmazzák egyes sugárterápiás centrumokban.

  A pontosabb dózistervezéssel együtt fejlődött a besugárzás leadása is. A képvezérelt sugárkezelés („image guided radiotherqapy” = IGRT) javítja a besugárzás elvégzésének napi pontosságát. Erre többféle módszert alkalmaznak. Egyik a kezelőgépre szerelt CT-vel történő ellenőrzés, amely egyelőre csak néhány centrumban (pl. az Országos Onkológiai Intézetben) érhető el. A képvezérelt sugárkezeléssel ma már milliméteres pontosságú besugárzás végezhető. Ez csökkenti a sugárkezelés okozta mellékhatásokat és javítja a gyógyulási eredményeket. A módszer hazánkban is elérhető, orvosa a sugárterápiás lehetőségekről részletes tájékoztatást ad Önnek.

  Közelbesugárzás (brachyterápia)

  A brachyterápia a sugárterápia speciális módszere, aminek során közvetlenül a daganatba vagy annak közvetlen környezetébe juttatott sugárforrások segítségével kis térfogatú daganatokra igen nagy pontossággal, igen nagy dózisú sugárkezelés adható le a környező ép szövetek minimális sugárterhelésével.

  A sugárforrásokat általában érzéstelenítés (helyi, általános vagy gerincvelői) alkalmazása mellett minimálisan invazív technikával csak időlegesen juttatjuk be a daganatos szövetbe, szervbe. A kezelőszemélyzet és a betegek és hozzátartozóik sugárvédelme így maximálisan biztosított.

  A brachyterápia egyedül vagy külső sugárkezeléssel kombinálva számos daganat (méhnyak, méhtest, fej-nyaki, prosztata, emlő, tüdő, nyelőcső) jelentősen javítja a gyógyulási eredményeket.

  Szakértőnk megbeszéli Önnel, hogy a fentiek közül mely módszerek jöhetnek szóba, milyen eredmény várható a kezeléstől, és melyek a kezelés mellékhatásai.

  Amennyiben Ön külföldi állampolgár, tájékoztatást kap a magyarországi kezelési lehetőségek árairól is, amelyek általában alacsonyabbak a nyugat-európai kezelési áraknál.

  A daganatok gyógyszeres kezelése

  Orvosa tájékoztatást nyújt a rosszindulatú daganatok gyógyszeres kezeléséről, például a hormonterápiáról, kemoterápiáról, illetve a rendelkezésre álló célzott biológiai terápiákról. Ismerteti a kezelések típusait, ezek várható eredményességét, mellékhatásait.

  A daganatok előzetes kezelése utáni esetleges kiújulása (recidívája) esetén a daganat második helyi vagy gyógyszeres kezelése mindig igen nagy körültekintést igényel, mivel figyelembe kell venni az elsődleges terápiák során a beteg szervezetet előzetesen már megterhelő dózisokat. Megfelelő körültekintéssel a kiújult daganat is sok esetben meggyógyítható. Orvosa teljes körű tanácsadást nyújt a lehetséges ismételt kezelési lehetőségekről.

  Ha csak a rosszindulatú daganat gyanúja merül fel Önben vagy szeretne meggyőződni róla, hogy nincs ilyen betegsége, akkor orvosa teljes körűen tájékoztatja a daganatos betegségek megelőzésének és korai felismerésének, szűrésének módszereiről.

  Tanácsokat kap arról is, hogy van-e esetleg valamilyen étrendi vagy egyéb életvezetési módszer, amelyek segítségével csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát.

  Hívjon minket telefonon: +36 70 940 0099