A SZAKRENDELÉS ORVOSAI

Betöltés alatt...

  Bőrgyógyászat

  Szakrendelésünkön a bőrgyógyászat teljes keresztmetszetét illetően látjuk el pácienseinket megfelelő fizikális vizsgálatok és egyéb kiegészítő vizsgálatok (rutin labor, szerológiai vizsgálatok, mikrobiológiai vizsgálatok, tenyésztések) igénybe vételével. Kiemelendő a szoros együttműködés a jelen levő társszakmákat képviselő kollégákkal. A gyakori bőrgyógyászati megbetegedések kezelése mellett, gyermek és esztétikai bőrgyógyászati szakrendelést is nyújtunk pácienseinknek. 

  Kérjen időpontot!

    A bal oldalt elhelyezkedő "Szakrendelés orvosai" listából válasszon orvost, regisztráljon vagy jelentkezzen be a rendszerbe és foglaljon időpontot!


  Mikor és milyen panaszokkal fordulhat bőrgyógyászati szakrendelésünkhöz?

  Szakrendelésünkön a bőrgyógyászat teljes keresztmetszetét illetően látjuk el pácienseinket megfelelő fizikális vizsgálatok és egyéb kiegészítő vizsgálatok (rutin labor, szerológiai vizsgálatok, mikrobiológiai vizsgálatok, tenyésztések) igénybe vételével. Kiemelendő a szoros együttműködés a jelen levő társszakmákat képviselő kollégákkal. A gyakori bőrgyógyászati megbetegedések kezelése mellett, gyermek és esztétikai bőrgyógyászati szakrendelést is nyújtunk pácienseinknek. 

  Gyakori bőrgyógyászati megbetegedések kezelése

  • Acne  - tinédzserkori, felnőttkori pattanás, amely megkeseríti az erre hajlamosak hétköznapjait, megfelelő kezeléssel gyógyítható. 
  • Rosacea - felnőttkorban jelentkező, fokozott bőrpírral járó állapot, zavaró vörös foltok megjelenése. Forduljon hozzánk vegye igénybe Rosacea kezelésünket! 
  • Psoriasis – pikkelysömör
  • Ekcéma – viszkető és hámló vörös foltok, gyulladt, nedvedző hólyagok, a mindennapokat megkeserítő tünetek kezelése. Különféle ekcémák, bőrgyulladások, allergiás contect dermatitis, ekzema microbicum gyógyítása. 
  • Fertőzések
   • gombás~: köröm, bőrfüggelékeket-, bőrt érintő fertőzések
   • bakteriális ~ bőr mély és felszínes rétegeit érintő fertőzések
   • vírusos~ HPV okozta szemölcsök, Herpes simplex, egyéb vírusos fertőzések
  • Lábszárfekély
  • Hajhullás, hajas fejbőr elváltozásai
  • Száj, nemi szervek nyálkahártyájának megbetegedései
  • Körömelváltozások
  • Terhesség, megváltozott hormonális állapot kapcsán kialakult bőrelváltozások

  Szűrővizsgálatok és egyéb szolgáltatások

  Anyajegyszűrés, bőrdaganatok szűrése

  Dermatoscópos (10x-es nagyítású, megfelelő világítóeszközzel ellátott nagyító) vizsgálat során a teljes bőrfelszínen vizsgáljuk a képletek szabályosságát. Amennyiben onkológiai szempontból klinikailag gyanús képletet észlelünk, eltávolítást javasolunk, végleges diagnózist az elvégzett szövettani vizsgálat ad.

  A rutin bőrgyógyászat vizsgálat évenként mindenképp javasolt elsősorban a pigmentált elváltozások, (anyajegyek), illetve a dermatológiai szűrésvizsgálatok kapcsán. Tekintettel arra, hogy az elváltozások szabad szemmel, illetve dermatoscóppal egyaránt diagnosztizálhatók, így a korai felismerésnek, perventiv jellegű eltávolításnak nagyon nagy szerepe lehet betegségek megelőzésében, időben történő kezelésében.


  Gyermekbőrgyógyászat

  Gyermekkorban jelentkező bőrproblémák teljes körű kivizsgálása, ellátása (atópiás dermatitis, vírusos szemölcsök (közönséges szemölcs, úszodaszemölcs), psoriasis és egyéb gyermekkorra jellemző bőrtünetek. Személyre szabott életmódbeli tanácsadadás.


  Esztétikai bőrgyógyászat

  Esztétikailag zavaró, jóindulatú kötőszövetes-, hám-, érnövedékek (fibroma, seborrhoeás keratosis, haemangioma) eltávolítása kíméletes helyi érzéstelenítésben CO2-laserrel, electrokauterrel.


  Mire számíthat bőrgyógyászati vizsgálatunk során?

  A fizikális vizsgálat során szabad szemmel és dermatoscóppal vizsgáljuk át a kültakarót. Külön hangsúlyt fektetünk a regionális nyirokcsomók vizsgálatára és a nyálkahártyákra is. Fertőzésre gyanús elváltozásokban mikrobiológiai vizsgálatok, tenyésztés céljából mintát veszünk. Szükség lehet vérből végzett vizsgálatokra is. 

  STI - Szexuális úton terjedő betegségek

  Nemi betegségek (syphilis, gonorrhoea, lymphogranulomavenereum) és egyéb nemi érintkezéssel közvetített betegségek (angol összefoglaló elnevezés: Sexually transmitted diseases = STD)

  A nemi érintkezéssel közvetített betegségeknek nevezzük azokat a fertőzéses eredetű megbetegedéseket, amelyek közvetítésében a nemi aktus, beleértve annak minden formáját (genitovaginalis, genitoanalis, orogenitalis, oroanalis) játssza az elsődleges szerepet.

  Az ebbe a csoportba sorolható fertőzések (STI) és különösen az általuk előidézett tünetekkel járó betegségek (STD) között nemcsak terminológiai, hanem a szakmai előírásokat és ajánlásokat tekintve is megkülönböztetett figyelemmel kezeljük a nemi betegségeket (venerológiai betegségek). A venerológiai betegségekhez soroljuk a vérbajt (syphilis), a kankót (gonorrhoea) és a Nyugat-Európában gyorsan terjedő lymphogranulomavenereumot (LGV), amely utóbbi már Magyarországon is megjelent.  Nemi betegségben szenvedni még ma is stigmatizáló hatású, mivel a vérbaj elsődleges fekélye, vagy a másodlagos szakasz kiütései, továbbá a tripperes férfi betegeknél a gennyes húgycsőfolyás egyértelműen arra utal, hogy a megbetegedett a közelmúltban olyan, valószínűleg futó, alkalmi kapcsolatot létesített, amely a fertőződését eredményezte.

  Több mint 30 kórokozó tartozik a szexuális érintkezéssel átadható kórokozók csoportjába. Ezekre általában jellemző, hogy elsődlegesen fertőzöttek nemi váladékával terjednek. Az STI kórokozói közül azonban számos átvihető vér útján (intravénás kábítószer használók, transzfúzió), valamint nem hagyható figyelmen kívül a vertikális fertőződés lehetősége (anyaª magzat) és az anyatej szerepe sem.

  Bizonyos betegségek terjedése vér útján is lehetséges (HIV, syphilis, hepatitis B, hepatitis C). Különösen fontos, hogy fertőzött várandósnők az intrauterin életben fertőzhetik a magzatot (HIV, syphilis, CMV, elsődleges  genitalisherpes, hepatitis B, hepatitis C).

  Igen fontos, hogy a különböző STD-k lappangási ideje is különböző. Ennek megfelelően egy személy lehet fertőzött, vagy potenciálisan fertőzött anélkül, hogy ennek bármilyen klinikai megnyilvánulását észlelné. Mire az első tünetek megjelennek, addig a magát egészségesnek gondoló személy a fertőzést tovább adja, adhatja. Különösen fontos, hogy a stabil kapcsolatból kilépő fertőzést akviráló egyének feleségüknek/férjüknek, állandó partnerüknek a fertőzést átadják, átadhatják.

  A klinikai tünetek rendkívül változatosak, általában nem kórokozó specifikusak.  A klinikai tüneteket a különböző önkezelések / nem adekvát kezelések módosítják megnehezítve a diagnózis felállítását.

  A venerológusok szerepe a szexuális úton terjedő fertőzések/betegségek kivizsgálásában, kezelésében.

  A nemi gyógyászok tradicionálisan foglalkoznak az STI/STD-vel. A klasszikus nemi betegségek területén szerzett klinikai gyakorlatot kiválóan tudták adaptálni a szélesebb értelemben vett fertőzésekre, betegségekre. Elsődlegesen a nem komplikált, egyéb STD-k (urogenitalis fertőzések) kivizsgálása, ellátása isvenerológiai kompetencia, de emellett fontos szerepet játszanak a tünetszegény, komplikációk felismerésében is. A bőr-és nyálkahártya, valamint az általános tünetek megfelelő értékelése révén kiemelkedő a tevékenységük a HIV fertőzés felismerésében. Tevékenységünkhöz szorosan hozzátartozik a szexuális érintkezéssel közvetített betegségekkel kapcsolatos tanácsadás, szűrővizsgálatok végzése is.

  Syphilis:

  • korai fertőző szakaszban nemi váladékkal, orális kapcsolatban a kórokozókban gazdag nyállal, illetve anális coitus révén a befogadó, fertőzött személynél bélnyálkahártya sérülése okozta vérzés és a nyálkahártya váladék révén terjed.  Fertőzött terhesek a magzatukat fertőzhetik a méhen belüli életben.  Fertőzött nő az anyatejjel is fertőzheti az újszülöttet és a még anyatejes szoptatás révén a nagyobb gyermekeket is.
  • klasszikus esetben-ciklusokban zajló, az egész szervezetet érintő betegség, amelynek késői következményeivel a kezelésben nem részesülő betegeknél napjainkban is számolhatunk.
  • gyanús tünetek: fájdalmatlan, tömött sebek (nemi tájék, száj, anus), nem viszkető test szerte fellépő vagy lokalizált kiütések.  A klinikai tünetek sokszínűek, ezért a vérbajt a betegségek majmának is nevezik. Különböző bőr-és nyálkahártya tünetek esetén tehát indokolt a betegeknél a syphilis szűrővizsgálatok végzése is.
  • klinikai tünetek hiányában, járványügyi bizonyítékok alapján (partnerek között syphilis előfordulása) nem csak a klinikai és szűrővizsgálatok végzése szükséges, hanem a szakmai előírások alapján a megelőző terápia is.
  • a szakmai előírásban lefektetett, a klasszikus venerológiai ellátás elvein alapuló kezelést a nemi gyógyászok tudják biztosítani. A diagnózis felállítása, a kezelés és a tanácsadás tehát a nemi gyógyászok kompetenciája.


  Gonorrhoea:

  • Férfiaknál általában gennyes húgycsőfolyást okoz fájdalmas vizeléssel. Lappangási idő rövid.
  • Nők tünetei szegényesek, vagy tünetmentesek, ebből következik, hogy a nők fertőzőforrásként a kórokozó transzmissziójában fontos szerepet játszanak.
  • Mindkét nemnél a torokban és az  anusban gyakori a tünetmentes fertőzöttség.  Megfelelő vizsgálattal azonban igazolható a kórokozó jelenléte.
  • Önkezelés vagy nem a szakmai előírásnak megfelelő terápia elősegíti az ellenálló törzsek további emelkedését és gyors terjedését.
  • A diagnózis felállítása, a kezelés és a tanácsadás a nemi gyógyászok kompetenciája.

  Lymphogranulomavenereum (LGV)

  • Az ezredfordulót követően Nyugat-Európában kezdődő járvány napjainkra Közép-Európát is elérte.
  • Elsősorban a melegek körében terjed analis coitus révén és a kialakuló akut végbélgyulladás tünetei miatt fordulnak orvoshoz. A penisen az elsődleges tünet gyakran nem kerül észlelésre (fájdalmat, felszínes sebek).
  • A betegség felismerése, diagnózis és kezelés abszolút speciális, nemi gyógyászati feladat

  Az előbbiekben felsorolt nemi betegségek igazolása és / vagy gyanúja esetén indokolt fertőzőforrás kutatás, valamint a HIV szűrővizsgálat is.


  HIV fertőzés:

  • Az ismereteink szerint a fertőzöttek több mint 15 évig is tünet és panaszmentesek lehetnek. Azonban kialakulhatnak olyan bőr-és nyálkahártya tünetek, amelyeket felhívhatják a figyelmet az esetleges HIV infekcióra. Téves az a hozzáállás, hogy „én vagyok a kivétel!”
  • Szűrővizsgálatokhoz vérvételt, tanácsadást végzünk.
  • Minden HIV fertőzöttnél szükséges a syphilis, a gonorrhoea és sz.sz. LGV irányában is a vizsgálatok végzése.

  Nemi szervi herpes (HSV):

  • a Herpessimplex vírus 2-es, ill. 1-es típusai okozzák.
  • az elsődleges fertőzés kb. 20 %-ban okoz lázzal, rossz közérzettel, a nemi szerven kialakuló, multiplex fájdalmas sebekkel járó betegséget. Az elsődleges fertőzés többnyire tünetmentesen zajlik.
  • A HSV a későbbiekben kiújulásokat idéz elő (rekurráló genitális HSV)
  • A fertőzést a tünetmentes, de aktuálisan vírust ürítő egyének terjesztik. Nem szabad elfelejteni, hogy ugyanez vonatkozik az ajak herpesben szenvedő egyénekre is (vírusürítés a szájnál- orális kapcsolat- 1 hetes lappangás idő után esetleg elsődleges herpes! / vagy tünetmentesen zajló elsődleges fertőződés).
  • Orvosi értelemben nem gyógyítható, de a tünetes állapot jól befolyásolható vírus elleni kezeléssel.
  • Kivizsgálás és tanácsadás nemi gyógyászati ellátás körébe is tartozik.

  Condylomaacuminatum (CA) -  Humánpapilloma vírusok/HPV/ okozta szemölcsök:

  • Elsődlegesen szoros testi kontaktus révén, fertőzött hámsejtekkel terjed.
  • A fertőzöttek, de fertőzőképes egyének gyakran tünetmentesek,
  • Az ún. alacsony rákkeltő képességgel rendelkező HPV genotípusok (LR6,11) okozzák a leggyakrabban, de a nemi tájékon fertőzést előidéző egyéb típusok is szerepet játszanak a szemölcsök létrejöttében.
  • Multifokális megbetegedés.
  • Diagnózis felállítása, kivizsgálás és a kezeléssel többnyire nemi gyógyászok foglalkoznak.

  A HPV fertőzéssel kapcsolatos tanácsadás, szűrővizsgálatok végzése nőknél, férfiaknál, védőoltás javaslata a nemi gyógyászati ellátás fontos részét képezi.


  Hüvelyi folyás:

  • a hüvelyi folyáshoz vezető okok kiderítése, a betegek kivizsgálása, kezelése és tanácsadás nemcsak nőgyógyászati, hanem nemi gyógyászati kompetencia is.

  A hímvessző gyulladásos betegségei (balanitisek, balanoposthitisek):

  • sokszínű kóreredet, amely az elkülönítő diagnosztika alapos ismeretét feltételezi. Az STI/STD-vel foglalkozó nemi gyógyászati ellátás egyik fontos területe.


  Az STD vizsgálat előtt fontos, hogy

  • ne szedjenek antibiotikumokat (más betegség miatt sem),
  • az előző kezelés és a vizsgálat között legalább két hét kezelési szünet szükséges,
  • a vizsgálat előtt legalább két órával ne vizeljen,
  • a lokális kezelést is fel kell függeszteni. A hímvessző önkezelését kerülje. A hölgyek ne alkalmazzanak a hüvelybe kúpokat, kenőcsöket, krémeket. Ne használjanak ún. probiotikumokat a hüvelybe. Minden kezelést, természetgyógyászati terápiát is, fel kell függeszteni.
  • A partnereknek célszerű a vizsgálatra együtt jelentkezni.

  STD beteg vizsgálata:

  • Kórelőzmény felvétele után fizikális vizsgálat (nemi tájék megtekintése, megnagyobbodott nyirokcsomók keresése), syphilis és HIV gyanú esetén az egész bőrfelületet megtekintése, nyirokcsomók keresése, szájüreg vizsgálata.
  • Hüvelyből, húgycsőből speciális mintavevővel váladék vétele (C.trachomatis, M.genitalium, U.urealyticum, Neisseriagonorrhoeae, Trichomonasvaginalis). (Adott esetben elsősorban férfiaknál a vizelet legelső frakciójából is elvégezhető egy sor vizsgálat).
  • Treponemapallidum direkt kimutatásához mintavétel,
  • Nemi szervi herpes direkt kimutatásához mintavétel,
  • Torok és végbél fertőződése, ill. gyanú esetén vizsgálatokhoz mintavétel.
  • HPV szűréshez hám és nyálkahártya kaparék vétele,
  • Szűrővizsgálatokhoz vérvétel: syphilis, HIV ellenanyag, adott esetben HSV 1-2 antitest valamint   HBV, HCV irányában szűrés.


  Fontos

  • gyanús szexuális kapcsolat után még tünetmentes állapotban is kérje ki a nemi gyógyász véleményét,
  • nemi szervi tünetek, alhasi panaszok, szájüregi és végbél tájéki tünetek, panaszok,
  • hirtelen jelentkező, nem viszkető kiütések, nyirokcsomó duzzanat, hőemelkedés, láz miatt mielőbb forduljon nemi gyógyászhoz! 
  Hívjon minket telefonon: +36 70 940 0099