A SZAKRENDELÉS ORVOSAI

Betöltés alatt...

  Endokrinológia

  Az endokrin betegségek a belső elválasztású mirigyek működészavara (csökkent vagy fokozott hormontermelése), megnagyobbodása, kóros szerkezeti átalakulása, ill. az endokrin szervekben kialakult daganatok (melyek úgyszintén okozhatnak csökkent vagy fokozott hormontermelést) következtében létrejött betegségek, melyek az érintett szervekkel kapcsolatos panaszokkal, tünetekkel járnak.

  Kérjen időpontot!

    A bal oldalt elhelyezkedő "Szakrendelés orvosai" listából válasszon orvost, regisztráljon vagy jelentkezzen be a rendszerbe és foglaljon időpontot!

  ​Tájékoztatjuk, hogy szakrendelésünkön kizárólag 18 éven felüli személyek vehetnek részt!

  Endokrin betegségekre utaló panaszok, tünetek:

  Az endokrin betegségekkel kapcsolatos panaszok, tünetek gyakran nem jellegzetesek, ilyen például a fáradékonyság, kimerültség, szapora szívverés, verítékezés, súlyváltozás (hízás vagy fogyás). Ezek egyaránt előfordulhatnak pajzsmirigy működési zavarban, mellékvesekéreg-, vagy agyalapi mirigy betegség esetén, de nem endokrin kórképek is okozhatnak ilyen jellegű panaszokat.

  Emellett előfordulnak endokrin betegségre utaló egyértelműbb panaszok, tünetek. A nyakon észlelt duzzanat, tapintható göb esetén érdemes pajzsmirigy göbösödésre gondolni. Fiatalkori- vagy nehezen beállítható magas vérnyomás utalhat endokrin, elsősorban mellékvese eredetű, hypertoniára. Magas kalciumszint, visszatérő vesekövesség, társuló csontritkulás a mellékpajzsmirigy túlműködését jelezheti. Nők menstruációs zavara vagy meddősége egyaránt lehet a petefészek vagy az agyalapi mirigy eltérő hormontermelésének következménye, de gyakran pajzsmirigy funkciózavar is állhat a háttérben. A férfiak meddősége vagy erekciós problémája esetén here vagy agyalapi mirigy működészavar merülhet fel.

  Képalkotó vizsgálatok során az endokrin szervekben talált elváltozások endokrin megbetegedésre utalnak. Leggyakrabban nyaki ultrahang során a pajzsmirigyben észlelnek göböket. CT vizsgálat során a mellékvesében ábrázolódhat göbös jellegű eltérés, vagy koponya MR esetén az agyalapi mirigyben látható kis elváltozás. Ilyenkor indokolt további endokrinológiai szakvizsgálat.

  Mire számíthat a vizsgálat során?

  A vizsgálatra jelentkező páciens előző betegségeinek, valamint jelenlegi panaszainak megismerése, melyeket korábbi vizsgálati eredmények áttekintésével, valamint a beteg kikérdezésével végez. Ezt követi a betegvizsgálat. Amennyiben szükséges további vizsgálatok indikálása (laboratóriumi hormonvizsgálatok, ultrahang, röntgen, CT, MR, cytológia), szükség esetén társszakmáktól szakkonzílium kérés. Elegendő adatok birtokában a betegség diagnózisának felállítása, a kezelési javaslat elkészítése (pl. gyógyszeres javaslat, műtét), és mindezekről a beteg alapos tájékoztatása. A beteg kezelése, és állapotának hormonszintjeinek rendszeres ellenőrzése.

  A főbb endokrin szervek, hormonjaik és hatásuk

  Agyalapi mirigy

  Hormonjai: thyreoidea stimuláló hormon (TSH), adrenocorticotrop hormon (ACTH), follikulus stimuláló hormon (FSH), luteinizáló hormon (LH), növekedési homon, prolaktin
  Az endokrin szervek fő szabályozójaként irányítja a pajzsmirigy, a mellékvesekéreg, a nemi mirigyek működését, emellett a növekedési hormon révén felelős a megfelelő növekedésért, a prolactin révén pedig a szülés utáni tejtermelést segíti elő

  Mellékvese

  Hormonjai: kortizol, aldoszteron, dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEAS), noradrenalin, adrenalin
  Hormonjai révén fontos szabályozója a szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjének, a vérnyomásnak, a só-víz háztartásnak, és nagyban felelős a stresszhelyzetek megfelelő kezeléséért

  Pajzsmirigy

  Hormonjai: tetrajód-thyronin (T4), trijód-thyronin (T3)
  Hatása az egész szervezetet érinti, elsősorban a sejtek oxigénfelvételét, energiatermelését szabályozva számos szerv megfelelő sebességű, ritmusú, optimális működéséért felel.

  Mellékpajzsmirigy

  Hormonja: parathormon
  A kalcium és csontanyagcsere legfontosabb szabályozója.

  Nemi mirigyek (petefészkek ill. herék)

  Hormonjai: ösztradiol, progeszteron ill. tesztoszteron
  Fő funkciójuk az ivarsejtképzés és ennek révén az utódnemzés, emellett hormonhatásaik irányítják a serdülést és alakítják ki mindkét nemben a másodlagos nemi jelleget

  Hasnyálmirigy szigetsejtek

  Hormonja: inzulin
  ​Elsősorban a szénhidrát-anyagcsere megfelelő működéséért a normális vércukorszintért felel, de emellett a zsír- és fehérje anyagcserét is befolyásolja.

  Diabetológia

  Hazánkban a jelenleg ismert cukorbetegek száma közel fél millió, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség számos súlyos szövődménnyel járhat.

  Szövődmények lehetnek: veseproblémák, szembetegségek, szív- és érrendszeri panaszok, idegrendszeri károsodás, fekélyek, tályogok kialakulása. Ezen szövődmények elkerülése folyamatos orvosi ellenőrzés és tudatos életvitel mellett elkerülhetők. 

  A cukorbetegség egyensúlyban tartásának legfőbb biztosítéka, ha a cukorbeteg mindazt megtanulja, ami a diabétesz karbantartásához szükséges, hiszen a cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de egy életen át tartó odafigyeléssel jó életminőség érhető el, és csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye. A legfontosabb, hogy a cukorbeteg az állapotának megfelelő diétát tartsa, rendszeresen mozogjon, az orvosi utasításokat megfelelően betartsa és rendszeresen ellenőrizze anyagcseréjét.

  Hívjon minket telefonon: +36 70 940 0099