A SZAKRENDELÉS ORVOSAI

Betöltés alatt...

  Belgyógyászat

  Az infektológia a fertőzésekkel foglalkozó szakterület, ide tartoznak a bakteriális, vírusos, gombás és paraziták által okozott fertőző kórképek. Orvosaink alaposan feltárják a teljes kórtörténetet, elvégzik az indokolt vizsgálatokat, majd döntenek a szükséges laborvizsgálatok elvégzéséről és a gyógykezelés menetéről. Szakembereink a legújabb eredményeket felhasználva tárják fel a problémát és kezelik a pácienseket, munkájukat széleskörű laboratóriumi diagnosztikai háttér segíti. 


  Kérjen időpontot!

    A bal oldalt elhelyezkedő "Szakrendelés orvosai" listából válasszon orvost, regisztráljon vagy jelentkezzen be a rendszerbe és foglaljon időpontot!


  Milyen kérdésekkel, problémákkal fordulhatnak hozzánk?

  Kiemelt gyakorlatuk van a kismedencei illetve húgyúti fertőzések antibiotikum kezelésének vezetésében, így más belgyógyászati szakágak bevonásával kimagasló segítséget tudunk nyújtani a betegnek.

  • krónikus, vagy rekurráló infekciók vagy infekciósnak tartott kórképek diagnosztikája, szükség esetén az antibiotikum kezelés irányítása
  • krónikus vagy rekurráló húgyúti infekciók antibiotikum kezelésének irányítása
  • korábban készült leletek értelmezése kezelése illetve tanácsadás
  • kismedencei infekciók antibiotikum kezelésének konzultálása

  A szakterülethez tartozó, néhány kiemelten fontos klinikai probléma:

  A rekurráló nem komplikált húgyúti infekció szinte kizárólag nők megbetegedése. A kórkép lényege, hogy a betegnek visszatérő vizelési panaszai vannak a húgyutak rendellenessége, megbetegedése nélkül. A kórkép hátterében elsősorban genetikus hajlam áll, aminek lényege, hogy a húgyhólyag nyálkahártyáján a húgycsövön át bejutó baktériumok az átlaghoz képest könnyebben tapadnak meg és így visszatérő gyulladást tudnak okozni.  A tünetek sokszor kínzóak és gyakoriságuk jelentős psychés terhet is jelent az egyébként teljesen egészséges nő számára. A kórkép kezelésének több fajta megközelítése van, ezek közül a megfelelő kiválasztása adhatja a megoldás kulcsát.

  Az asymptomatikus bacteriuria olyan állapotot jelent, melyben a beteg vizeletében baktériumok, esetleg gennysejtek mutathatók ki, anélkül, hogy bármilyen panasza lenne. Fiatal, - középkorban elsősorban nőknél előforduló jelenség, időskorban gyakorivá válik olyan férfiaknál is, akiknél valamilyen urológiai eltérés van, például állandó katéter viselésre kényszerülnek. Sokszor valamilyen orvosi kivizsgálás kapcsán végzett vizeletvizsgálat során derül ki. Az állapot az esetek többségében nem igényel antibiotikum kezelést, sőt kifejezetten káros lehet a rezisztens, antibiotikumoknak ellenálló baktériumok szelektálásával. 

  A fenti alapszabály alól természetesen vannak kivételek és ezek közül az egyik legfontosabb a terhesség alatt észlelt panaszmentes baktériumürítés. Felmérésekből tudjuk, hogy a terhesség első harmadában fennálló panaszmentes baktériumürítés, a terhesség későbbi periódusában akár súlyos tünetekkel járó húgyúti infekciót okozhat. Ennek a felismerésnek köszönhetően a nemzetközi ajánlások javasolják a terhesek szűrését a 3. hónapban és amennyiben vizeletükben baktérium van, antibiotikum kezelés indítását. Természetesen csak olyan antibiotikumok alkalmazása jön szóba, ami bizonyítottan nem jár magzati károsodással. A kezelés hatásának kontrollálása ismételt vizelettenyésztéseket igényel, ezt a problémakört is a terhes gondozás részének kell tekinteni.

  Az ismeretlen eredetű láz fogalmát néhány évtizeddel ezelőtt vezették be, olyan állapotokat jelöl, melyben a láz a vezető tünet és egy elkezdett, rövid kivizsgálás nem fedi fel ennek okát. A lát hátterében leggyakrabban fertőzés, daganatos megbetegedés, vagy immunológiai kórkép áll, melynek elkülönítése sokszor nem könnyű, ugyanakkor fontos. Az infektológus feladata, hogy a fertőzéses okokat lehetőleg felderítse, illetve kizárja.

  Konzultációs tevékenység
  A szakrendelés orvosai a különböző alap szakterületek infekciós kórképeinek diagnosztikájában és szükség esetén antibiotikum kezelésének konzultálásában járatosak.  Segítséget tudnak nyújtani annak eldöntésében, hogy antibiotikum kezeléstől várható-e a panaszok csökkenése, vagy egyéb terápiára van szükség. Segítenek értelmezni a különböző laboratóriumi leleteket, meg tudják ítélni, hogy a különböző tenyésztéses és vérből végzett ellenanyagok kimutatáson alapuló módszerekkel végzett vizsgálatoknak milyen a klinikai jelentősége.  Abban is széleskörű ismeretekkel rendelkeznek, hogy mi a leghatékonyabb antibiotikum az adott kórkép kezelésére. 

  Hívjon minket telefonon: +36 70 940 0099