Betöltés...

Személyre szabott védőoltási terv készítése

Csecsemő- és gyermekgyógyász infektológus vagyok, ám fő érdeklődési területem a vakcinológia, azaz a védőoltásokkal foglalkozó tudomány.

Ezidáig több éven át három munkahelyen dolgoztam: a Szent László Kórházban, majd tizenkét éven át az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetőjeként, jelenleg pedig a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója vagyok. Védőoltási tanácsadással több, mint négy évtizede foglalkozom.

​Az a tapasztalatom, hogy a felnőttek jó része talán az influenza elleni védőoltáson túl egyetlen más prevenciós lehetőségről sem tud. Pedig életkortól, foglalkozástól és élethelyzettől függően szinte mindenki számára készíthető hasznos egyéni oltási javaslat. 

Tekintsük át dióhéjban, hogyan lehet személyre szabott oltási tervet készíteni felnőttek számára az Alfa Egészségközpontban! ​

Ismert, hogy Magyarországon is és a Világ szinte minden országában létezik ún. Nemzeti Immunizációs Program (NIP), melyet az évente a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerkesztette és az EMMI által kiadott Védőoltási Módszertani levél tartalmaz.  Ez az életkorhoz kötött védőoltásokat ismerteti.  Magyarországon ez költségvetésből finanszírozott, a családok számára nincs költsége és elsősorban a gyermekekre vonatkozik. 

Az elmúlt évtizedek során nagyon sokat változott a védőoltási naptár, hiszen sokat haladt előre a tudomány. Mindig sikerült bővíteni az újabb ismereteknek megfelelően. Büszkék lehetünk erre a védőoltási rendre Magyarországon. Kevés olyan ország van, ahol közel száz százalékban megvalósul mindaz, amit magába foglal ez a terv, mely a házi gyermekorvosok, háziorvosok, védőnők és az epidemiológiai, járványtani területen dolgozó szakemberek összefogásából valósul meg.

Felnőttek számára pillanatnyilag nincsen hivatalosan elfogadott hazai védőoltási ajánlás. Ugyanakkor két kolléganőmmel, dr. Jelenik Zsuzsannával és dr.Kulcsár Andreával készítettünk ilyet, és ezt időről-időre meg is újítjuk. 

Ennek alapján tudunk tanácsot adni felnőtteknek arra nézve, hogy milyen védőoltások javasoltak számukra.

Az lenne az optimális, hogyha a gyermekellátásból úgy kerülnének át a fiatalok a felnőtt ellátásba, hogy minden potenciális oltási lehetőséget megkapjanak, vagy legalább arról tájékozottak legyenek. Ha ez nem történik meg, akkor a háziorvosnak az egyik feladata kellene legyen, hogy ilyen lehetőségekre felhívja a figyelmet.

A mi rendelésünkön lehetőség van arra, hogy bárki, de hangsúlyosan a nem egészséges, valamilyen alapbetegséggel küzdő felnőttek is kapjanak tanácsot a számukra megfelelő védőoltásokkal kapcsolatban.


Az egészséges felnőtteknek is érdemes tíz évente legalább egy emlékeztető oltást (daPT) kapnia, amely a szamárköhögés, a tetanusz és a diftéria ellen megvédi őket, így feleslegessé válhat sérülés esetén a tetanusz toxoid oltás. Remélhetőleg nemsokára megint lehet sokat utazni, így az úgynevezett utazási oltásokra is bárkinek szüksége lehet.

Sok olyan krónikus betegségcsoport van, ahol speciálisan figyelembe kell venni az azzal élőknek az igényeit, megelőzési lehetőségeit – pl. krónikus tüdő- szív, máj betegség, cukorbetegség, stb. esetén.

A családtervezőknek ajánlott védőoltások azért érdemelnek külön figyelmet, mert itt nem csak az illető felnőttet, hanem a leendő, születendő gyermek igényit is figyelembe vesszük.

Ma már nem is kérdés, hogy azoknak is szükségük van a védőoltások nyújtotta megelőzésre, akik immunsérültek, valamilyen rosszindulatú vagy rendszerbetegségben szenvednek, és emiatt kapnak az immun védekezésüket is csökkentő kezelést. .

,A védőoltással megelőzhető fertőzéseket mindig az aktuális járványügyi helyzethez érdemes igazítani – jó példa erre éppen a jelenleg zajló koronavírus járvány.

Újdonság a vakcinológiában, hogy vannak már rosszindulatú betegségek ellen is hatékony oltások. Ilyen a hepatitis B, illetve a humán papillóma vírus elleni védőoltás.

Mindenképpen figyelembe kell azt is vennünk, hogy az immunrendszerünk velünk öregszik. Ennek következtében egyáltalán nem mindegy, hogy mikor kerül sor védőoltásra. Ideális esetben minél fiatalabb, de mindenféleképpen még az időskor előtt kell ezt megkapni. Ez nem azt jelenti, hogy időseket nem érdemes oltani, de előnyösebb, ha ez nem nyolcvanéves koron túl történik.

A lényeg az, hogy ami elkerülhető, azt érdemes is megelőzni, nincs olyan fertőzés, amit érdemes lenne kipróbálni, ha el is lehet kerülni.

Ha az Alfa Egészségközponthoz fordulnak, akkor személyes, esetleg online lehetőségeket is kihasználva tisztázni tudjuk, hogy az Ön esetében milyen védőoltások jöhetnek szóba.

Ha van lehetőség, a fogékonyságot tisztázni lehet vérvétellel vérmintából, melynek eredményét kb. egy hét múlva kapjuk meg. Majd a szóba jövő védoltásokat felírjuk, igény esetén be is adhatjuk. Őszintén reméljük, hogy ezt a lehetőséget igénybe is veszik.

Szeretettel várjuk Önöket!Időpontfoglalás Online