Urológia

Az urológia a húgy- és ivarszervekkel foglalkozó orvosi szakterület. Mindkét nemnél foglalkozik a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizeletelválasztó és -elvezető rendszerrel: a vese, a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgycső betegségeivel, illetve a nemi szerveket érintő betegségekkel. Férfiaknál az urológus vizsgálja és kezeli a hímvessző, a herék, a mellékherék és a prosztata megbetegedéseit, a csökkent nemzőképességet, potenciazavarokat, valamint a nemi úton terjedő betegségeket is.

Kérjen időpontot!

A bal oldalt elhelyezkedő "Szakrendelés orvosai" listából válasszon orvost, regisztráljon vagy jelentkezzen be a rendszerbe és foglaljon időpontot!


Mikor és milyen panaszokkal fordulhat urológiai szakrendelésünkhöz?

 • vizelési panaszok, fájdalmas vizelés, égető, csípő vizelés, véres vizelet észlelésekor
 • deréktáji és alhasi panaszok kapcsán
 • húgyúti fertőzések, gyulladások, húgycső folyás kivizsgálása, kezelése céljából
 • vizelettartási panaszok esetén
 • húgyúti kövesség kivizsgálására, valamint kezelésére
 • herében, hímvesszőben tapintható elváltozások tisztázására
 • különböző szexuális, potenciális zavarokkal
 • prosztata „rákszűrés"elvégzésére (azoknál a férfiaknál ahol a családban előfordult prosztata rák 40 év felett évente, egyéb esetben 50 év felett évente javasolt)

Szeretnénk felhívni a figyelmét a megelőzés fontosságára, melyben nagy szerepet játszanak a szűrővizsgálatok, melyek segítségével a különböző betegségek (főleg a rosszindulatú daganatok) még a tünetmentes szakaszban felismerhetőek, így az időben megkezdett kezelés sokkal hatékonyabb, gyakran életet menthet.  

Mire számíthat az urológia vizsgálat során?

Panasztól függően az általános fizikális vizsgálat kiterjedhet a húgycsőre, húgyhólyagra, nőknél a hüvelybemenet anatómiájára, férfiaknál a hímvesszőre, a herékre, a prosztatára, ondóhólyagokra és a herezacskóra. Fontos a lágyéki nyirokcsomók vizsgálata is. Szükség esetén férfiaknál sor kerülhet végbélen keresztül ujjal a prosztata és az ondómirigyek vizsgálatára is, azonban ez nem minden esetben és életkorban képezi az urológiai fizikális vizsgálat részét.
A fizikális vizsgálatokat ultrahang és laborvizsgálatok (vér, vizelet, húgycső- és hüvelyváladék, esetleges ondóvizsgálat) egészítik ki.  

Fontos megbetegedések és panaszcsoportok

szervek és mirigyek működési zavaraival, megbetegedéseivel, ezek kivizsgálásával és gyógyításával foglalkozik.

vizelet kiválasztó és elvezető rendszer részei a vesék, vesevezetékek, a húgyhólyag és a húgycső. Szakrendelésünkön foglalkozunk ezen szervek mindkét nemnél megtalálható funkcionális zavaraival, gyulladásos, köves illetve daganatos megbetegedéseivel.

Húgyúti gyulladások

 • Az akut valamint az életminőséget jelentősen befolyásoló visszatérő női alsó húgyúti gyulladások (hólyaghurut) helyes kezelése gyakori és lényeges feladatunk, melyet team munkában kollégáinkkal konzultálva, közösen végzünk (nőgyógyász, infektológus, szükség esetén venerológus).
 • A szexuális úton terjedő betegségek okozta húgycső- és kismedencei gyulladás is az urológia tárgykörébe tartozik. Diagnosztikájuk és kezelésük során egészségközpontunkban bőrgyógyász venorológus szakorvosaink is aktív szerepet játszanak.

Vizelettartási panaszok

A vizelettartási panaszok (vizelet elcsepegés, akaratlan vizeletvesztés, sürgető, gyakori vizelési ingerek) sokkal több ember életét nehezítik meg, mint gondolnánk és igen különböző eredetűek. Sokan szégyellik állapotukat, nem fordulnak orvoshoz, helyette életvitelüket (otthon tartózkodás, betét, napirend a közelben lévő toalettekhez igazítása) változtatják meg, pedig mindezen panaszok megfelelő kivizsgálást követően kezelhetőek (inkontinencia, hiperaktív hólyag).

Fájdalmas hólyag szindróma

Fájdalmas hólyag szindróma (intersticiáliscystitis), illetve az un. kismedencei fájdalom szindróma (az urogenitális szervekbe sugárzó fájdalmak, mely a krónikus prosztatitisz egyik leggyakoribb megnyilvánulási formája) diagnosztikája és kezelése is.

Daganatok diagnosztikája és komplex kezelése.

A vizeletelválasztó és elvezető rendszer életet veszélyeztető rosszindulatú daganatos megbetegedései közé tartozik a mindkét nemet érintővese, vesemedence, húgyvezeték, húgyhólyag daganatok és a férfiaknál előforduló péniszrák. Ezek korai felismerése, diagnosztikája és a stádiumnak megfelelő kezelési stratégia kialakítása is kiemelt feladataink közé tartozik.

Húgyúti köves panaszok

A betegeket kivizsgálást követően, szükség szerinti konzervatívterápiára állítjuk be (diéta, folyadékterápia, görcsoldás, kő távozását elősegítő gyógyszeres kezelés), illetve nagyobb, spontán távozásra nem alkalmas vagy szövődményt okozó kövek esetén az un. minimálinvazív beavatkozások (vesekőzúzás, endoszkópos műtétek) komplex előkészítését és kórházi elvégzésének megszervezését, valamint ezt követő utógondozását is végzünk.

Férfi nemi szervek és mirigyek

A herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték, ondóhólyag, hímvessző és járulékos nemi mirigyek működési zavaraival, megbetegedéseivel foglalkozik.

 • Fiatalabb férfiaknál a különböző herepanaszok (fájdalmak, csomók tapintása, here visszér tágulat), krónikus prosztatagyulladás okozta kismedencei fájdalom szindróma tartoznak a gyakoribb tünetek közé. Ezek kivizsgálásával, gyógyításával és gondozásával is foglalkozunk.
 • Az 50 év feletti férfiak esetén a prosztata jó, illetve rosszindulatú megnagyobbodásának korai felismerésével (szűrés), panaszok kivizsgálásával, és ezek terápiájával kapcsolatos teendők is ellátási területeink közé tartoznak.
  A prosztata jóindulatú megnagyobbodása következtében kialakuló vizelési panaszok (nehéz, akadozó vizelés, gyakori sürgető vizelési ingerek) az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkeznek. Mivel kialakulásuk fokozatos és lassú, a betegek sokszor csak szövődmény esetén (akut vizeletakadás, lázas állapot, vérvizelés) fordulnak orvoshoz, habár e jóindulatú betegség gyógyszeresen jól kezelhető.
  A prosztatarák a magyar férfiak daganatos halálozási sorrendjében a 2-3-dik helyet foglalja el, az életkor és a családi halmozódás is kockázati tényezőnek számít. A betegség ritkán alakul ki 45 éves kor előtt, ezt követően azonban előfordulása meredeken emelkedik és az esetek majdnem 85%-a 60 év felett kerül felfedezésre és 90%-ban e feletti korosztályt veszélyezteti a betegség okozta halálozás is. Időben történő felfedezése és kezelése teljes gyógyulást is eredményezhet, ezért annyira fontos a rendszeres szűrés!

​Krónikus kismedencei fájdalom (prosztata) tünetegyüttes, korábban idült (krónikus) prosztatagyulladás.

 • Amikor a prosztatagyulladás tartósan, hosszú ideig fennáll, vagy visszatérően jelentkezik, krónikus gyulladásról beszélünk. Amennyiben ezt valamilyen kimutatható baktérium okozza, megfelelő kezeléssel a gyulladás megszüntethető. Viszont sajnos sok esetben ez nem jelenti a panaszok teljes megszűnését. Rendkívül fontos leszögezni, és tudomásul venni, hogy az idült esetekben - bármennyire is tünetekben gazdag lehet a klinikai kép – legtöbbször (az esetek 90%-a) már nincs gyulladás a háttérben. Sem baktériumok, sem egyéb kórokozók nem mutathatók ki, és az egyébként jellemző klinikai gyulladásos jelek sem igazolhatók a vizsgálatok során! A panaszok bonyolult biokémiai történéseken keresztül lépnek fel, amelyek lényege, hogy a fájdalomérzetet közvetítő idegek érzékenysége változik meg elsősorban. Így egyrészt csökken az idegek érzékenységének küszöbe, másrészt pedig növekszik a válaszreakció intenzitása, ami azt eredményezi, hogy jóval kisebb ingerlésre, behatásra is fájdalomérzés a válasz. A folyamatot fokozza az izmok érintettsége is. Kisebb „csomók” (ún. trigger-pontok) alakulnak ki az izmokban, bár itt nem is csomókról, inkább a túlfeszülés következtében kialakuló izomgörcsökről beszélhetünk. A prosztata gyulladásánál a környező izmok a medence, ill. a medencefenék izomrendszerét jelentik. A fájdalom a kialakulás helyén is jelentkezhet, de környező szervekre ki is sugározhat (jelen esetben ez elsősorban a prosztatát, a gáttájékot, ill. a heréket jelenti), és persze az érintett izmok funkcióját is rontja. Mint neve is mutatja, az ilyen fájdalom idült, krónikus, tehát hosszú időn át fennálló, és további jellegzetessége lehet, hogy visszatérően jelentkezik.
 • Így tehát érthető, hogy az eltérés tartós, vagy visszatérő fájdalommal, pszichés következményekkel jelentkezik, a funkciózavar pedig akár vizelési- vagy szexuális panaszok képében is megjelenhet. Az életminőséget jelentős mértékben rontja. Sok esetben a nemzőképességre is negatív hatással lehet
 • Nincs teljesen megbízható adatunk az előfordulás gyakoriságáról, de a különböző földrészeken végzett felmérések alapján kb. a férfiak 10%-át érinti, és fontos, hogy az életkorral megjelenésének kockázata emelkedik.
 • A heveny prosztata-gyulladás súlyos tünetekkel jelentkezik, és mivel ezek ijesztők, a betegek általában azonnal jelentkeznek. Vezető tünet a magas láz, hidegrázás, elesettség, amely vizelési panaszok mellett jelentkezik. Gyakran kell vizelni, parancsoló, sürgető vizelési ingerek jellemzőek. A vizelést csípő érzés kíséri, előfordulhat véres vizeletürítés. Súlyosabb esetben vizelet-elakadás, vizelési képtelenség is kialakulhat. Jelentős fájdalommal is jár a betegség, a fájdalom lehet hólyagtáji, gáti, herékbe sugárzó, de akár deréktáji is.
 • Az idült forma képe sokkal árnyaltabb, nincsenek ennyire egyértelmű tünetek. A panaszok hosszabb ideje fennállnak, vagy visszatérően jelentkeznek. Nincs olyan tünet, amely minden esetben jellemzője a krónikus gyulladásnak. Előfordulhatnak vizelési panaszok, gyakoribb vizelés, vizeletürítési nehezítettség. Jellemzőbb a fájdalom, amelyet ilyen esetekben inkább kellemetlen (dyscomfort) érzésnek nevezhetünk. Ez lehet hólyagtáji, de jelentkezhet a gáton, deréktájon, akár mindkét oldalon, vagy a herékre sugárzóan. Tünetmentes időszak is lehet, de a panaszok általában visszatérnek. Később, vagy kezeletlen esetekben pszichés vonatkozások és szexuális zavarok is előfordulhatnak. ​