Ortopédia

Általánosságban, olyan, a felnőtt ortopédiai járó beteg ellátásba tartozó orvosi tevékenység végzése, mely a felmerülő mozgásszervi panaszok felderítését, diagnózis felállítását, és az adott diagnózishoz rendelhető konzervatív, nem műtéti tevékenyéggel történő gyógyítását jelentheti. Hosszú évek alatt megszerzett ortopédiai fekvőbeteg osztályos tapasztalataim alapján fontosnak tartom  a prevenció, valamint a már kialakult betegség szempontjából a lehető legkoraiabb kezelés megkezdését. A járó beteg ambuláns ellátás során a korai felismerés, a rizikófaktorok felismerése, szűrése elsődleges cél. Így minél hamarabb megvalósítható egy esetleges konzervatív terápia végzése, mely preventív ízület megtartó, az ízületet destruáló folyamatok lassítása esetleges megállítása által.

E tevékenyéghez tartozóan differenciál diagnosztikai tevékenység végzése, adott esetben amennyiben szükséges a leggyakrabban adódó reumatológiai, neurológia, angiológiai és esetleges bőrgyógyászati (pl. arthritis psoriatica gyanúja) vonatkozások tekintetében. Ennek megfelelően többek között reumatológiai, neurológiai, agiológiai és bőrgyógyászati konzíliumok javallata és kérése.

Részletesebben, a teljesség igény nélkül ez az ortopédia szakmai program, alábbiakat jelentheti:


Általános ortopédiai tevékenység célja:

A beteggel történt közvetlen kapcsolat felvételt követően az alábbi gyakorlat szerin történne az ortopédiai beteg vizsgálat.:

Általános anamnesztikus adatok felvétele, különös tekintettel a kardiális, gastrointestinális, diabetológiai, nephrológia betegségek, valamint rendszeres gyógyszer terápiában részesülő (pl.: véralvadó gátló terápia bármely formájában részesülők) betegek tekintetében (lsd. NSAID terápia új szempontjai).

Az ortopédiai, mozgásszervi  betegségek körébe tartozó panaszok:

 •  hirtelen, vagy fokozatosan, lassan kialakuló ízületi, vagy annak környékére lokalizálható fájdalom és mozgáskorlátozottság,
 • veleszületetten létrejött, vagy fokozatosan illetőleg hirtelen kialakult végtag tengely eltérés, ízületi deformitás okozta panasz.

Az un határterületi esetekben:

Neuromusculáris panaszoknak ítélhető esetekben:

 • végtagban jelentkező izomgyengeség erőtlenség,
 • hirtelen vagy tartós, a végtagot mozgásában korlátozó, felső vagy alsó végtagba kisugárzó, nyak vagy derék hátfájdalom

A már fentebb is említetten neurológiai agiológiai konzíliumok javallata és kérése.

Sokízületi panaszok esetében, kéz és láb kisízületek, duzzanat fájdalom mozgáskorlátozottság valamin több nagyízületi panasz jelentkezése esetén:

 • reumatológiai konzílium javallata és kérése.

A  részletes kórtörténet, melybe beletartoznak a:

 • anamnesztikus adatok,
 • panaszok,
 • esetleges gyógyszer érzékenység, felvétele.

Ezt követően:

 •  fizikális vizsgálattal történő a panaszos ízületi régió, illetőleg a szomszédos ízületek, valamint az érintett és szomszédos mozgásszervi régiók vizsgálata, beleértve a vázizom rendszert is.

A fizikális vizsgálatot követő esetlegesen szükséges kiegészítő diagnosztikus tevékenység javallata illetőleg kérése.


Képalkotó eljárások

Ezt követően az ortopéd mérlegeli és eldönti, hogy milyen további képalkotó vizsgálatokra van szükség a panaszok hátterében álló pontos diagnózis felállításához. Így például:

 • Rtg felvétel,
 • UH vizsgálat,
 • CT,
 • MR,
 •  Spect. CT, adott esetben
 • izotóp vizsgálat kérése illetőleg elrendelése.

Adott esetben diagnózis és terápiás terv, ezen vizsgálatok birtokában, és ismeretében állítható fel.  

Esetenként egy-egy fenti panasz hátterében nem igazolható mozgásszervi vagy idegrendszeri ok, ilyenkor  psychologus illetve psychiater felkeresése lehet ajánlott.

Invazív diagnosztikus és terápiás beavatkozások

Az ortopédiai szakrendelésen felmerülhet az érintett, panaszos ízület „invazív”-nak minősíthető vizsgálatának szükségessége.  Ez jelenthet:

 • arthrocethésist (ízületi punkciót, un szúr csapolást),
 • valamint az elvégzett vizsgálatok birtokában és alapján felállított diagnózis ismeretében  terápiás célzattal a panaszos ízületbe adandó intra-articularis injekció adást is.


Beteg beleegyező nyilatkozat

Ezen beavatkozások előtt a beteg részletesen tájékoztatjuk a tervezett ízületi beavatkozás céljáról, a remélt és várható eredményről. Ugyancsak tájékoztatjuk a beteget a beavatkozás esetleges elmaradásának előnyeiről, hátrányairól. Valamin tájékoztatjuk a beavatkozás következtében esetlegesen fellépő és nem kívánt, de esetlegesen kialakuló szövődményekről és fellépő szövődmények esetleges következményeiről. A tervezett beavatkozást, ezen beteg beleegyező nyilatkozat aláírása után végezzük csak el.